top of page

Een eigen verhaal...

Mijn droom

Toen ik als kind de vraag kreeg wat ik wilde worden later, was mijn antwoord ‘kunstenares’. Ik wist zelf niet wat dat precies zou inhouden, maar ik wist wel dat ik het wou worden. In de reacties van volwassenen merkte ik ongeloof over mijn kinderlijke ambitie om kunstenares te worden. Daarmee kreeg ik al snel het beperkende gevoel dat alles in mijn leven voor mij al bepaald was en dat kunstenares worden misschien wél voor anderen, maar niet voor mij bedoeld was. Heel even had ik toen het gevoel dat mijn verhaal al geschreven was, gelukkig blijkt dat niet zo te zijn!

Mijn opleiding :  de eerste trigger tot storytelling

Ik doorliep het klassieke schoolparcours en ik eindigde mijn studietraject in de opleiding vertaler-tolk (waarin ik ook afstudeerde). Als thesis schreef ik de biografie van Tatjana, een wijze bejaarde dame die in haar leven heel wat verhalen had beleefd, en overleefd. Tatjana was een Oekraïnse die in de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland werd gedeporteerd en daar verschillende dwangarbeidskampen overleefde. Wat me interesseerde was wat ze had meegemaakt, hoe ze alles had overleefd en hoe haar verhaal nog steeds een impact had op haar latere leven en wat we van haar konden leren. Wat ik me toen nog niet realiseerde, was dat het verhaal van Tatjana vertellen niet alleen een enorme impact had op Tatjana zelf, maar ook op haar familie en omgeving.

Toen ik Tatjana interviewde voor mijn thesis, en toen ik de reacties van de familie hoorde toen ze het verhaal van Tatjana voor het eerst in hun leven lazen (Tatjana had nooit meer over haar leven tijdens de Tweede Wereldoorlog gesproken), besefte ik wat verhalen met mensen doen. Het vertellen van het verhaal was voor Tatjana helend geweest, het had haar geholpen om te verwerken. De familie kende nu voor het eerst het verhaal van hun moeder en grootmoeder, en begreep haar na al die jaren zo veel beter.

Voor het eerst kwam bij mij het besef wat verhalen kunnen doen en hoe belangrijk ze zijn. Ik was enorm dankbaar om ontelbare uren met Tatjana door te kunnen brengen en om zoveel van haar te leren. En toen kwam ook mijn honger naar nog veel meer verhalen. Want zeg nu zelf, hoeveel verhalen bestaan er wel niet op de wereld? 

Katrijn De Groot

Hoe ik in dit vak rolde

Na mijn studie deed ik heel wat business ervaring op in commerciële functies. Nadien vervolgde ik mijn weg via Learning & development functies en begon ik steeds meer opleidingen te ontwikkelen en te geven. Ik specialiseerde me in coaching, perfectionisme en burn-out, Insights Discovery, loopbaan coaching en narratief coachen. In elke coaching of training die ik gaf, was er steeds die trigger die ik aan mijn coachees en deelnemers mee gaf : Wie wil jij zijn in jouw verhaal? Welk verhaal wil jij schrijven in jouw leven of in jouw bedrijf? Welk verhaal willen we als team schrijven?

Op deze manier begeleidde ik de voorbije 17 jaar heel wat  mensen : top- en middle managers, werknemers, teams, studenten, leerkrachten en particulieren.

De droom gaat voort

Uiteindelijk ben ik een kunstenares geworden, al is het niet de kunstenares die ik als klein meisje voor ogen had. Het zijn niet de verf en kwast waarmee ik werk, maar woorden en vragen. Ik creëer geen schilderijen, maar verhalen, samen met mijn coachees, ik creëer trainingen voor de deelnemers. Telkens weer zijn het voor mij echte kunstwerkjes en de appreciatie van coachees en deelnemers heeft gemaakt dat ik tot op vandaag mezelf tot een van de gelukkigste mensen mag noemen – iemand die elke dag opnieuw mag doen wat zij het allerliefste doet : mensen helpen om te groeien door het schrijven van hun eigen verhaal!

De rode draad

De rode draad in alles wat ik doe...

Ik wil mensen helpen om hun verhaal bewust te schrijven, zodat ze het hoofdpersonage worden in hun eigen film en op hun eigen manier. Zodat ze hun stem luider kunnen laten klinken zoals zij dat willen, en zodat ze hun eigen missie, visie en doelen kunnen bereiken.

Ik wil bedrijven helpen om hun medewerkers mee te krijgen in het verhaal van het bedrijf, in de waarden en in de normen van het bedrijf. Zodat medewerkers op een gedreven manier mee bouwen aan de toekomst en de visie van de organisatie, zodat de organisatie groeit in al zijn facetten, zodat medewerkers zich ook met waardigheid en respect behandeld voelen.

workshops

Coachees en deelnemers van trainingen en workshops kennen mij als

… iemand die rechtuit en confronterend, en toch tegelijk zacht kan zijn. Ik draag waarden als respect, eerlijkheid en authenticiteit heel hoog in het vaandel. In workshops, trainingen en coachings streef ik ook steeds deze waarden na. Als ik jou gemotiveerd en geïnspireerd heb om the extra mile te gaan, dan ben ik een gelukkig mens.

Crescendo

InCrescendo …

Crescendo komt van het Italiaanse ‘crescere’ en betekent ‘groeiend’. In de muziekwereld wordt het gebruikt om aan te duiden dat de muziek steeds luider en voller mag gaan klinken. Iets wat in de filmmuziek ook vaak wordt gebruikt als het verhaal sterker, ontroerender, spannender, emotioneler wordt.
Ik heb een passie voor muziek en ritme. Ik hou enorm van klassieke muziek, jazz en blues. En als ik even kan, dan dans ik de ziel in mijn lijf. Als het maar ritme heeft.

Ik ben een professioneel opgeleide trainer en coach. Hieronder vind je de belangrijkste opleiding die ik volgde. Ik school me permanent bij, en blijf zo ook aan mijn eigen verhaal werken.

De belangrijkste opleidingen die ik volgde zijn :

  • CTI, co-active coaching

  • Perfectionisme coach

  • Loopbaancoach

  • Narratief coach

  • Insights Discovery practictioner

  • Storytelling

+32 (0)486 87 09 04    info@crescendo-consulting.be

bottom of page