top of page
Vliegers vliegen in bewolkte hemel

Hoogbegaafdheid

Een zegen of een vloek?

Vaak heerst het idee dat hoogbegaafdheid enkel te maken heeft met een hoog IQ, maar niets is minder waar. Hoogbegaafdheid wordt ook gekenmerkt door een heel snel werkend brein en hooggevoeligheid, waardoor situaties haarfijn en razend snel worden geanalyseerd en de hoogbegaafde al even snel en scherp kan reageren.

‘Was ik maar hoogbegaafd’, zeggen mensen die het niet zijn al eens. Waarop mensen die wèl hoogbegaafdheid zijn, al eens denken ‘en was ik het maar niet’. Hoogbegaafde kinderen en volwassenen voelen zich vaak ‘anders’, waardoor ze zich ook wel eens heel alleen voelen.

Toch moet het gezegd : hoogbegaafdheid is een gave, en als je leert om ermee om te gaan, dan kan je die gave ook op een heel goede manier gaan inzetten.

Daar wringt het vaak, hoogbegaafdheid wordt vaak enkel herkend als ook het IQ heel erg hoog is, waardoor veel hoogbegaafde volwassenen en kinderen door de mazen van het net glippen en niet weten dat ze hoogbegaafd zijn. En dus doen ze alle moeite van de wereld om erbij te horen, maar net dàt is zo moeilijk.

Zowel op het werk als op school kan hoogbegaafdheid een grote rol spelen. Een paar valkuilen van hoogbegaafdheid :

  • Moeilijk kunnen omgaan met autoriteit

  • Moeilijker kunnen verbinden met anderen (het zogenaamde netwerken), social talk is zo moeilijk (want saai)

  • Zich snel vervelen, interesse verliezen (waardoor de gedachten afdwalen en ook cruciale informatie die de hoogebegaafde wèl zou moeten horen, wordt gemist)

  • Moeilijk communiceren (want te snel voor de omgeving)

  • Arrogant en betweterig overkomen

  • Moeilijk kunnen aangaan van relaties, omdat ze zich onbegrepen voelen, en omdat ze voor anderen een bedreiging kunnen zijn

  • Zichzelf onderschatten, omdat ze van anderen signalen krijgen dat ze niet begrepen worden

  • Last hebben van een perfectionisme-patroon

Mensen met hoogbegaafdheid ontwikkelen makkelijker een perfectionisme-patroon, waardoor ze heel vaak nog meer druk leggen op zichzelf om te voldoen aan de buitenwereld. Niet zelden gebeurt het dat hoogbegaafden zichzelf zo laag inschatten, dat ze afhaken, studies of promoties niet durven aan te gaan, en niet in de wereld zetten wat ze eigenlijk kunnen neerzetten.

Via coaching en opleidingen wil ik hoogbegaafde jongeren en volwassenen, maar ook hun ouders, leerkrachten, scholen en werkgevers helpen om hoogbegaafdheid sneller te herkennen, zodat de talenten van de hoogbegaafde persoon beter kunnen worden ingezet.

Je kan bij mij terecht om zowel in loopbaancoaching als in perfectionisme-coaching nog dieper in te zoomen op hoogbegaafdheid. In de coachings bekijken we wat de valkuilen en voordelen van hoogbegaafdheid zijn en hoe je ze kan herkennen, zodat je er concreet mee aan de slag kan.

Daarnaast wil ik hoogbegaafde personen ook meer met elkaar in contact brengen, zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen, en vooral: weten dat ze niet alleen zijn. Daarvoor organiseer ik workshops en ervaringsavonden rond hoogbegaafdheid, waarvoor sterk begaafde en hoogbegaafde volwassenen en jong-volwassenen kunnen inschrijven.

+32 (0)486 87 09 04    info@crescendo-consulting.be

bottom of page